25 NİSAN DÜNYA SITMA GÜNÜ
25 Nisan 2018

sitma.png

Dünya Sağlık Örgütü 2001 yılından itibaren 25 Nisan’ı Dünya Sıtma Günü olarak ilan etmiş olup bugün gerçekleştirilen etkinliklerin amacı;  sıtma ile mücadele stratejileri belirlemek, hastalık konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapmak, dünya kamuoyunun dikkatini bu hastalığa ve hastalıkla mücadelede neler yapılabileceğine çekmektir.

Sıtma, enfekte sivrisineklerin ısırması ile insanlara bulaşan ve hayatı tehdit eden bir hastalıktır. Etken hastalığa yakalanmış kişilerin kanında bulunan bir parazittir. Sıtma parazitleri bir kişiden diğerine Anofel takımından gelen dişi sivrisinekler vasıtasıyla geçer ve bu sivrisineklerin birçok türü dünyanın değişik yerlerinde bulunmaktadır.

Kuluçka süresi ortalama 7 gün olan hastalığın semptomları, endemik bölgeye gidildikten en erken 7 gün sonra (genellikle 7-30 gün içinde) görülmekle beraber, endemik bölgeden ayrıldıktan birkaç ay (nadiren bir yıla kadar ) sonrasında da görülebilir. Bu yüzden, muhtemel bir sinek ısırığını takip eden ilk bir hafta içindeki ateşli hastalık büyük olasılıkla sıtma değildir.

Sıtma tedavisi olan bir hastalıktır. Erken teşhis edilip tedavi edildiğinde tam iyileşme olur. Sıtma tedavisinde parazitin alındığı bölgedeki ilaç direncine göre farklı grup ilaçlar kullanılmakta ve tedavi süresi yaş gruplarına göre değişmektedir. Sıtma tedavisinde kullanılan ilaçlar Bakanlığımız tarafından ücretsiz olarak temin edilmektedir.