22- 28 NİSAN DÜNYA AŞI HAFTASI
25 Nisan 2018

asıhaftası.png

Aşı ile hem çocuklar hem yetişkinler hastalıklardan korunabilir. Kendinizin ve sevdiklerinizin aşı ihtiyacı için doktora danışın, sağlığınızı koruma altın alın.


Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi, 2005 yılında, aşılamanın desteklenmesini savunmak için  “Aşı Haftası” yapılmasına karar vermiş ve ilk “Aşı haftası” Ekim 2005 tarihinde yapılmıştır. Bu kapsamda düzenlenen “Avrupa Aşı Haftası” etkinliklerine ülkemiz de her yıl katılmaktadır.

Aşı Haftası etkinlikleriyle “aşılama konusunda sağlık personelinin duyarlılığının ve toplumun farkındalığının arttırılması yolu ile 5 yaş altı grubun tamamının taranarak eksik aşılarının tamamlanması ve erişkinlerde de aşılanma talebinin artırılması” hedeflenmektedir.

İnsan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri vb. mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı zehirlerin (toksinler) etkilerinin ortadan kaldırılarak, geliştirilen biyolojik maddelereaşıdenir.

Aşılar, belirli bir hastalığa yakalanmadan önce kişilere ulaşıp onların bağışıklanmalarını sağlamak amacıyla verilir. Vücutta savunma mekanizmasını uyararak, hastalık etkenini tanıyan ve bu etkenle karşılaşıldığında onu yakalayıp yok eden koruyucu maddelerin (antikorlar) oluşmasını sağlar. Bu şekilde aşılanan kişi aşılandığı hastalıklara karşı bağışık yani dirençli olur.

Bütün çocuklar doğar doğmaz takvime uygun bir şekilde aşılanmaya başlanmalıdır. Aşılar sadece çocuklar için değildir. Birçok erişkin, aşıyla kolaylıkla önlenebilen hastalıklar nedeniyle sakat kalmakta ya da ölmektedir. Bu nedenle her genç, yetişkin ve yaşlı kimse bağışıklamadan yararlanmalıdır. Bu nedenle sadece çocuklar değil bağışık olmayan tüm yetişkinler yaşlarına uygun olarak tetanoz, difteri, grip, pnömokok hastalıklarına karşı aşılanmalıdır.

Aşı uygulamaları, aile sağlığı merkezlerinde ve hastanelerde yapılmaktadır. Aşı takviminde yer alan aşılar Sağlık Bakanlığı kurum ve kuruluşlarındaücretsizolarak uygulanmaktadır.