1 – 7 Ekim Emzirme Haftası
03 Ekim 2024

  • 1-7 Ekim Emzirme Haftası
  • 1-7 Ekim Emzirme Haftası
  • 1-7 Ekim Emzirme Haftası
  • 1-7 Ekim Emzirme Haftası


1-7 Ekim emzirme haftası vesilesi ile hastanemizde stant kurulup anne ve anne adaylarına emzirme eğitimi verildi.

  • Sağlıklı Bebekler Sağlıklı Gelecek Demektir. Geleceğimizin Teminatı Bebeklerinizi Anne Sütüyle Besleyin.

Her yıl 1-7 Ekim tarihleri arası ülkemizde "Emzirme Haftası” olarak kutlanmaktadır. Tüm doğan bebeklerin doğumdan sonra hemen emzirilmeye başlatılması, ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi 6. aydan sonra ek besinlere başlanmasının yanı sıra emzirmenin 2 yıl ve ötesine kadar devam ettirilmesi ülke politikamızdır.

Bir bebeğin doğduğu andan altı aylık olana kadar, yiyecek ve içecek olarak, sadece anne sütüne ihtiyacı vardır. Annenin ilk sütü (kolostrum) bebeğin sindirim sisteminde mukozal bir tabaka oluşturarak böylece yenidoğan bebeği dış ortamdan gelecek patojen mikroorganizmalara karşı korur, bu özelliğinden dolayı kolostrum bebeğin ilk aşısı olarak kabul edilmektedir. Bebeğe doğar doğmaz anne sütü verilmesi büyük önem taşımaktadır. Anne sütü bebeklerin enerji ve besin ögeleri gereksinimlerinin ilk 6 ayda tamamını, 6-12. ayda yarısını, 13-24 aylar arasında ise üçte birini karşılar.  Ek besine geçmeden önce bir sağlık çalışanından bilgi alınmalıdır.

Anne sütü öncelikle temiz bir besindir; hazırlama, ısıtma gibi zorlukları olmadığından, kolayca verilebilir. Unutulmamalıdır ki anne sütü ile beslenme, anne-çocuk ilişkisini kuvvetlendirerek, çocuğun duygusal doyumunu sağlar. Anne sütü bebek için, ideal bir besin olmasının yanı sıra bebeği, ishal, öksürük, grip gibi hastalıklardan koruması nedeniyle de diğer besinlerle kıyaslanamayacak değerde bir besindir.

Doğumun hemen ardından bebeğin emzirilmeye başlanması anne sütü yapımını harekete geçirir. Emzirmeye, doğumdan sonraki ilk yarım saatte başlanmalı, daha sonraya bırakılmamalıdır. Anne, bebeğini emzirdiği dönemde kendi beslenmesine ve sıvı alımına özen göstermelidir. 

Annenin işe başlaması gibi anne ve bebeğin ayrı kalması durumunda, bebek sağılmış anne sütüyle beslenmelidir. Sağılmış anne sütü oda ısısında 4 saat, buzdolabında 4 gün, dondurucuda 6 ay saklanabilir. Bebeğin doğru teknikle ve sık emzirilmesi annenin daha fazla süt salgılamasını sağlayan en önemli faktördür. Anne sütünün kesildiği veya sütünün yetmediği hissine kapılırsa bir sağlık kuruluşuna başvurmadan ek gıdaya aşlamamalıdır. Sütün azalmasının veya kesilmesinin sebepleri araştırılıp ortadan kaldırılarak, sütün üretimi artırılabilir.  Siz de bebeğinizin daha sağlıklı olması ve sağlıklı nesiller yetişmesine katkıda bulunmak için anne sütüyle besleyin.

UNUTMAYIN BEBEĞİNİZ İÇİN EN İYİ BESİN ANNE SÜTÜDÜR